Fast pris, inte bara för din skull.

Jag reflekterade över mitt liv och min karriär härom kvällen, du vet sånt där som man gör när man har svårt att sova. Jag kom in på det här med prissättning av tjänster, och det här med valet att gå över till fast pris på mina tjänster. Anledningen att jag gick över till fast pris var egentligen för att det skulle bli enklare för kunden, för att slippa besvara varje fråga om vad det kostar med motfrågan ”hur långt är ett snöre”. Tack vare det fasta priset kan jag nu svara, det kostar 9900kr + moms. Väldigt enkelt, för både dig och mig.

Vad som slog mig härom kvällen är att det inte bara är tydligare och enklare, det är också mer rättvist mot mig. När jag tar betalt per timme tjänar jag mer pengar ju längre tid det tar, när jag har ett fast pris tjänar jag mer pengar ju snabbare jag blir klar. I takt med att jag har blivit skickligare, och förfinat mina processer gör jag idag en bättre hemsida på ca 10 timmar som än gjorde på ca 30 timmar för 5 år sedan. Hur kommer det sig då att kunden ska betala mindre, för något som faktiskt är värt mer?

Därför tar jag 9900kr idag, det är ett pris som ganska bra motsvarar hur lång tid det tar, och som tar större hänsyn till kundnytta än till tidsåtgång. I takt med att jag ytterligare förfinar mitt arbetssätt och sänker tiden det tar att göra en fantastisk hemsida ytterligare så kommer jag att bli mer lönsam.

Som en jämförelse vill jag gärna berätta om när jag för många år sedan hade en butik. En dag kom en man in i butiken och erbjöd sig att putsa skyltfönstren. Butiken låg precis vid vägen och de tre fönstren var rätt skitiga, men jag hade inte prioriterat att putsa dem eftersom de var så stora. Jag hade behövt köpa stege, trasa, skrapa osv och det hade säkert tagit ett par timmar, minst, för mig att putsa fönstren. Mannen ville ha 150kr för att putsa fönstren, och jag insåg snabbt att det var det ju värt, så jag tackade ja.

Den här mannen hade putsat skyltfönster förr, och hade precis rätt utrustning, så två minuter senare gick han in i butiken bredvid. Hade mannen inte haft fast pris, utan istället sagt att han tog 3000kr i timmen, då hade jag nog inte tackat ja.

Så, det var lite kort om varför alla vinner på att jag har fast pris.

Om Stefan

Det är jag som driver CRS Webbproduktion AB.

Lämna en kommentar